Blog > Komentarze do wpisu

Bylica pospolita o niepospolitych właściwościach!

Bylica pospolita - Artemisia Vulgaris - to bardzo okazałe ziele, w sprzyjających warunkach osiąga prawie 2 metry wysokości. Charakterystyczną cechą tej bylicy są lekko czerwone łodygi. Rośnie pospolicie na łąkach, nieużytkach, przychaciach, a nawet w rowach. Idąc na spacer mamy duże szanse natrafić na tę powszechną, a jednocześnie niezwykle pożyteczną roślinę. Jak przystało na bylice, surowcem leczniczym są szczyty kwitnących pędów, które mamy możliwość zbierać przez cały lipiec i sierpień. W tym samym czasie możemy z bylicy pospolitej pozyskać również korzeń. Zdecydowanie warto! Ziele bylicy pospolitej jest bardzo bogate w związki biologicznie czynne: kwasy organiczne, związki żywicowe i goryczkowe oraz olejek lotny. 

Bylica pospolita Artemisia vulgaris

W Polsce bylica pospolita traktowana jest jak dokuczliwy chwast, a tymczasem w Chinach do tej pory stosuje się ją w zatruciu ciążowym i gorączce, a dymem z palonego ziela leczy astmę. Indianie z Ameryki Północnej naparem z bylicy leczyli reumatyzm i przeziębienie. W Polsce tradycyjnie stosowało się bylicę pospolitą dla pobudzenia miesiączki oraz jako panaceum na najpopularniejsze dolegliwości przewodu pokarmowego: złe trawienie, schorzenia wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz nerwobóle. Ma udowodnione działanie rozkurczowe. 

Bylica pospolita Artemisia vulgaris nalewki lecznicze

Jako lek stosujemy bylicę w postaci naparu, zalewając 10g suszonego ziela szklanką wrzątku. Co jednak ważne (i przyjemne), silniejsze działanie lecznicze mają nalewki alkoholowe na bylicy. Taka nalewka jest bardzo prosta do samodzielnego zrobienia. Kilka pociętych pędów świeżej bylicy zalewamy 100ml spirytusu rozcieńczonego do 70% i odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie dekantujemy i nalewka jest już gotowa. Trzeba jednak przelać ją do butelki z ciemnego szkła, aby wskutek światła nie utraciła swojej aktywności biologicznej. Nalewkę z bylicy dawkujemy po 30-40 kropli, 3-5 razy dziennie. Zamiast spirytusu, do przygotowania nalewki można także użyć ciemnego wina gronowego. Wtedy można sobie pozwolić nawet na łyżkę specyfiku kilka razy dziennie. Efekt uregulowanej przemiany materii i ogólnego wzmocnienia – gwarantowany!

Bylica pospolita - przyprawa do tłuystego mięsa

Bylica pospolita jest niezwykle skutecznym lekarstwem. To jednak wcale nie znaczy, że nie możemy cieszyć się z jej walorów przyprawowych w kuchni, kiedy jesteśmy zdrowi jak dąb. Wręcz przeciwnie. Warto szeroko wprowadzić bylicę do naszych potraw. Szczególnie nadaje się do przyprawiania tłustych mięs – a właśnie w to obfituje nasza kuchnia narodowa. Wystarczy pod koniec pieczenia, duszenia czy gotowania dodać do garnka garstkę świeżych, drobno posiekanych listków bylicy. Szczypta tego ziela wzbogaci również smak ryb i wszelkich owoców morza.

piątek, 30 września 2016, qwak

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Dendrolog, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/10/06 12:47:24
Naprawdę polecam :) W ogóle to jest niesamowite, jak niektóre zioła i krzewy mogą nam pomóc w codziennym życiu :)